1/15
SRH-03355.jpg MiniatuurafbeeldingenSRH-04391MiniatuurafbeeldingenSRH-04391MiniatuurafbeeldingenSRH-04391

Statieportret van Mr. Gijsbertus Johannes Hendrikus Heere, burgemeester van Raamsdonk van 1870 tot 1908.

KLIK voor zijn stamboom

Gijsbert was een door en door handelsman en ondernemer. Hij was op zijn 23ste doctor in Romeins en Nederlands recht.

Hij wilde het dorp omhoog brengen, reisde veel en zag overal wat er te koop was en probeerde dit ten gunste van de Veerse bevolking aan te wenden. Gijsbert had samen met zijn vader Theodorus een stoomboot die ze de ene helft van het jaar voor werk in de Biesbosch gebruikten en de andere helft van het jaar om kolen te halen in het Ruhrgebied om daarna af te leveren bij de Suikerfabriek Statendam in Geertruidenberg. Deze fabriek droeg de naam Heere & Compagnie. Op 14 juni 1867 verleende de Gedupeerde Staten een Hinderwetvergunning voor 7 stoomtuigen met 64 paardenkrachten. Door de jaren heen hebben veel bewoners van Geertruidenberg, Oosterhout hier werk gevonden.

Gijsbert schonk Raamsdonksveer een gasthuis voor Ouden van dagen, hij was de grondlegger voor het Theresia Ziekenhuis, dat hij vernoemde naar zijn moeder Theresia Zijlmans. Hij richtte samen met Lankhuijzen een bank op. Bij zijn 25-jarig burgemeesterschap liet hij een elektriciteitsfabriek bouwen. Raamsdonksveer had na Boxtel, Den Haag en Rotterdam als een van de eerste in 1908 elektriciteit! De gemeente zag dit niet zitten en was erg achterdochtig wat betreft elektriciteit, dus begon hij zelf maar een elektriciteitsfabriek.

Gijsbert was nog niet klaar; hij liet veel meer bouwen zoals o.a. de R.K. jongensschool: de Theodorusschool vernoemd naar zijn vader. Daarnaast kwam er mede door zijn inbreng een meisjesschool (Theresia school).

Hij trouwde in 1887 met Anna Maria Huiberdina Zijlmans. Uit dit huwelijk werd onder andere op 27 december 1902 hun zoon Theodorus Hendrikus Antonius Maria (Theo) geboren.

Copyright
Niet beschikbaar
Naam
Mr. Gijsbertus Johannes Hendrikus Heere
Aangemaakt op
dinsdag 28 augustus 1888
Dimensies
666*800
Bestand
SRH-03355.jpg
Bestandsgrootte
260 KB
Bezoeken
12188
Location
Bekijk op OpenStreetMap
Waarderingsscore
4.91 (3 waarderingen)
Waardeer deze foto

0 reacties